Pirotechnika    Pomoc      Szukaj      Użytkownicy      Kalendarz      Shoutbox      sklep.strzaly.pl    
Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji

Ostatnie wiadomosci w Shoutboxie >> Otwórz ShoutBox'a
Grajek -- heh Bywa : )
Davix -- nie myślałem że takie drogie jest to aluminium atomizowane
Davix -- Dzięki za informację .
Grajek -- http://allegro.pl/aluminium-atomizowane-0-...1213065225.html
Davix -- atomizowane nie atomizowanei
Davix -- Gdzie można kupić Al atomizowanei pył Al powlekany . Do niekturych typów gwiazdek jest takie potrzebne a ja nie wiem co to jest ani niewiem skąd wziać.

[ Emoty | BBCodes ]

VISCO FUSE - lont visco najtaniej Zanim zadasz pytanie przeczytajFAQ

Zachecamy do rejestracji

Zapalnik Elektryczny, Elo
  Reply to this topic Start new topic Start Poll
Śledź ten temat | Wyślij E-Mailem temat | Wydrukuj temat
szturman112
Quote Post

Zielony
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1367

chodzi mi do tej draski od achtunka albo pikolaka

PMEmail Poster
Logan21
Quote Post

Zielony
*

Nr użytkownika: 1384

Witam!

Proponuje parę rozwiązań! Rozumiem, że jeśli troska o bezpieczeństwo to mają to być układy nisko napięciowe! wink.gif Nie wchodzą w grę kondensatory i inne przetwornice...

1.Najtańszym wyjściem i najmniej babrania w tej całej robocie jest:

Kupić taką zapalarkę gotową jak tutaj:http://strzaly.pl/index.php?p32036,zapalarka-elektryczna-lite

Lub jakąś inną, można bezprzewodową z oferty sklepu strzaly.pl

2. Drugie najtańsze wyjście to zrobić samemu prostą zapalarkę (podam schemat) a samemu zrobić z żarówki na 2V zapłonnik-przylutować kabelki, a szkło z żarówki usuwamy powoli i delikatnie na imadle aby nie uszkodzić wolframu! Oto schemat i uwaga do niego, przełącznik P1 ma być takiego rodzaju http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=55936 nie musi być ten sam co podałem, są też inne! Można też ewentualnie pokusić się o stacyjkę aby nikt nie powołany nie mógł uruchomić zapalarki!

SCHEMAT; user posted image

Uploaded with ImageShack.us

3. Zbudować samemu zapalarkę bezprzewodową co wcale nie jest tanie ale własna najlepsza i prosta w budowie-bynajmniej to jest najprostsza zapalarka bezprzewodowa o napięciu 12V czyli bezpiecznie-zapraszam do projektu; http://83.15.210.242/piotrek/zapalarka.php

4. (TA OPCJA WYDAJE MI SIĘ NAJKORZYSTNIEJSZA POD WZGLĘDEM ŚRODKI NA ZAKUPY/MOJE DOŚWIADCZENIE ELEKTRONICZNE-chodzi o to, że kupując taki gotowy układ nie musimy się głowić nad projektami gdy nie interesujemy się elektroniką, wtedy automatycznie zmniejszają się koszty jakie musielibyśmy wyłożyć bo np. wszystkie diody się spaliły, zrobiliśmy zwarcie i robota do kosza) Kupić zapalarkę bezprzewodową np. 6V ale całkiem małą i porządną ze sklepu pyrogarage lub na ich aukcji podaje link: http://www.irkacek.ovh.org/?p=productsMore...2358232b82a8229 Myślę, że 110 zł za gotowy tak mały bezprzewodowy układ to dobra cena! Oszczędzi nam to wypocin, no chyba, że lubimy się bawić nad projektami! Kwestia podejścia!

Możesz też stosować jako zapłonnik drut oporowy ok. 0,2mm! Ale ma on mniejszą wydajność więc na 6V ciężko będzie z niego coś wykrzesać! Lepiej użyć żaróweczki!

5. Opcja która nie powinna interesować tego tematu! Ale tylko o nich wspomnę! Czyli układy wysokonapięciowy=wszystkie układy lamp błyskowych, przeróbki aparatów, przetwornice, zwoje, transformatory, induktory z telefonów! Jak lubisz się bawić wysokim napięciem, nie ma sprawy-róbta co chceta! Jak mawiał poeta!

EDIT:

Jeszcze są 2 opcje! Więc krótko: Pierwsza to taka, że kupujesz dzwonias bezprzewodowy bateryjny na allegro najlepiej taki koło 40 zł bo tańsze to jest największy SHIT! Przerabiasz go od środka, możesz też wykorzystać przekaźnik samochodowy i akumulator jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=8c9EzHRYA6I. Jeszcze jedna opcja fajna ale trudniejsza do kupienia, to przerobienie samochodzika RC 40Mhz, trudniejsza dlatego, że trudno w naszym kraju coś takiego dostać(wiem,że jest częstotliwość 27Mhz, ale jest ona tak zaśmiecona, że lepiej nie robić z niej zapalarki no chyba, że przeszkadza Ci twoja noga, ręka lub coś innego wink.gif ) za granicą widziałem w zabawkowym sklepie TOYS R`Us czy jakoś tak taki samochodzik 40Mhz za 20 Euro więc na nasze polskie przy dzisiejszym kursie ok. 76zł! Drogo? Odpowiedź brzmi-NIE! Tanio i to bardzo, jak za gotowy układ z którym nie musimy się babrać i cackać, lutować i denerwować bo coś się spaliło itp. Myślę, że jeśli sami chcieli byśmy zrobić coś podobnego do tego modułu możemy zbliżyć się kosztami do tych 76, lub nawet dużo przepłacić. Poza tym niektóre elementy takiego układy ciężko dostać/zrobić i trzeba zamawiać z internetu a to kosztuje bo przecież przesyłka nie jest za darmo. W dzisiejszych czasach wg. mnie nie opłaca się robić tego typu układów, bo Chińczycy robią wszystko, i to z palcem w czterech literach, mają wszystko gotowe (zaprogramowane procki itp.) i tylko składają. A my dostajemy to za psie pieniądze... Więc po co się męczyć? smile.gif

To tyle!

Edytowany przez Logan21 Sep 3 2010, 04:41 PM

user posted image

user posted image

PMEmail Poster
Logan21
Quote Post

Zielony
*

Przepraszam, że post pod postem!

QUOTE (Micusek @ Nov 29 2009, 07:43 PM)
No właśnie ,jaco dobrze powiedział ...
za te 60 zł co masz zapłonnik (nie zapalnik ) tongue.gif to możesz kupić co najmniej 25 metrów lontu - 10 cm starczy do petardy ,wulkanu,bo z szelkami na początek lecieć nie będziesz raczej ... no i na pewno łatwiej odpalić petardę z lontu niż elektryki .

No to prawda! Jeśli chcesz brać nie całe odcinki tylko na metry to polecam www.rc-skorpion.pl przesyłka w 2 dni nie to co strzaly.pl w 20 dni! dry.gif Za 60 zł możesz kupić tu 40m lontu ohmy.gif 3mm Visco! Jeśli na jedno odpalenie bierzesz plus minus 10cm to ci starczy na 400 odpaleń! Wygoda jest taka, że bierzesz ile chcesz metrów a nie tyle ile mają w ofercie (odcinki 5m, 10, 20, 100 itd.)!

Pozdrawiam!

Edytowany przez Logan21 Aug 12 2010, 11:15 PM

user posted image

user posted image

PMEmail Poster
Mr.G
Quote Post

Specjalista

Grupa: Administrator
Nr użytkownika: 611

Tylko zamiast żarówek używać druciaka do mycia garów vel waty/wełny stalowej , używanie żarówek nie ma sensu bo się z torbami pójdzie...

Zabójca tematów...

PMEmail Poster
Logan21
Quote Post

Zielony
*

QUOTE (Mr.G @ Aug 13 2010, 10:48 AM)
Tylko zamiast żarówek używać druciaka do mycia garów vel waty/wełny stalowej , używanie żarówek nie ma sensu bo się z torbami pójdzie...

No racja można! Lub jakiś drut oporowy chociaż nie wiem czy to się sprawdzi bo one są na większe napięcia od 12V w górę! Ale żarówki z choinek nie wychodzą drogo, na ruskim targu widziałem taki zestaw 35x 6V 0,5A za 10zł wink.gif

user posted image

user posted image

PMEmail Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options (3) 1 2 [3]  Reply to this topicStart new topicStart Poll  

[ Script Execution time: 0.0635 ]   [ 18 queries used ]   [ GZIP Włączone ]